1 Şubat 2014 Cumartesi

Sinemada İkinci Bahar: "Matthew McConaughey"


Aktörün pek çok filmini izledikten sonra 1993 yapımı Richard Linklater filmi "Dazed and Confused"ta kendisini görünce şaşırmıştım. Sadece O'nu değil, Milla Jovovich, Ben Affleck, Rene Zelwegger... Hepsi gençlik halleriyle o filmde küçük sahnelerde görünüyorlardı. Birkaç gençlik filminde göründükten sonra ilk ciddi rolüydü bu aktörün ve ilk filmindeki David Wooderson rolü adeta bir kült karakterdi. Devamlı ot içen, her daim eğlenmeyi seven, köşe başında muzip gülümsemesiyle dikilen yakışıklı bir serseriydi ve bu rolü O'ndan daha iyi kimse oynayamazdı sanırım.

Son üç yıldır en aranılan isimlerden birisi haline geldi ve şu anda ikinci baharını yaşıyor aktör. Bu yıl da Christopher Nolan'ın "Interstellar"ında başrolde oynayacak ve şimdiden yılın en iyi filmlerinden birisi olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıllarda da kendisinden ciddi roller görmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. 

Son performanslarından bahsetmeden önce kariyerinin ilk yıllarına gidecek olursak, "Dazed and Confused"taki rolünden sonra oldukça iyi eleştiriler aldı ve "The Return of the Texas Chainsaw Massacre"da yan rollerden birinde oynadı. Aktörü bir üst basmağa taşıyan film ise John Grisham'ın romanından uyarlanan "A Time to Kill" oldu. Başrolü Sandra Bullock'la paylaştığı filmden sonra aktrisle de kısa bir ilişkileri oldu. O yıl Vanity Fair dergisinin özel sayısındaki kapağını Leonardo DiCaprio ve Tim Roth'la paylaştı. 4 ay sonra aynı derginin kapağında bu kez tek başına görünecekti. 1997 yılı aktör için bir dönüm noktası oldu. Başarılı bir bilim kurgu olan "Contact"ta (Mesaj) inançsız olan Jodie Foster'ın karşısına bir rahip olarak çıktı.

Sonrasında ise Steven Spielberg'ün "Amistad"ında bir kölenin özgürlüğü için mücadele veren genç avukat olarak karşımıza çıktı. Bu filmle oldukça iyi eleştiriler aldıktan sonra kariyeri düşüşe geçti. 1999'da Ron Howard'ın reality show çılgınlığının ne boyutlara ulaşabileceğini anlattığı "EDtv"de hayatı 7/24 kameraya çekilen bir adamı canlandırdı. Hayatı boyunca yakın arkadaşı olan Woody Harrelson da filmde kardeşini oynuyordu. Aynı yıl komşularının şikayeti üzerine evine giren polisler aktörü marihuana almış durumda çıplak olarak dans edip, arkadaşı aktör Cole Hauser ile birlikte bongo çalarken buldular. 9 saat hücrede kaldıktan sonra "Burayı kiralamak istemedim ama bir gece için güzel bir konaklama oldu" dedi.

"Frailty"deki seri katil rolü eleştirmenlerce beğenildi. 2002 yılında gösterime giren "Ateş Krallığı"nda geçirdiği değişim herkesi şaşırttı. "U-571"den sonra 2000'lerin başından itibaren romantik komedilerin aranılan oyuncusu oldu. "The Wedding Planner"da Jennifer Lopez'in aşık olduğu yakışıklıyı canlandırırken "How to Lose a Guy in 10 Days"de Kate Hudson'ın 10 gün içinde kendinden soğutmaya çalıştığı ve kendisine çok yakışan o muzip adam tiplemesindeydi. Bu filmden sonra da aktrisle bir ilişki yaşadı. 2005'te 130 milyon dolar bütçeli macera filmi "Sahara"da Penelope Cruz'la başrolü paylaştı. Bu filmden sonra da aktrisle iki yıllık bir ilişkisi oldu. Aynı yıl People Dergisi tarafından yaşayan en seksi erkek seçildi. 2007 yılında Brezilyalı model Camila Alves'le ilişkisi başladı ve bir yıl sonra Levi adında bir oğulları oldu. 2008'de "Fool's Gold"la bir kez daha Kate Hudson'la kamera karşısına geçti. 2008'de önce "Trophic Thunder"dan sonra "Surfer, Dude"ta rol aldı. Filmde Woody Harrelson bir kez daha abisini oynuyordu. 

2012'de oldukça başarılı bir performans sergilediği "Mud"tan sonra "Magic Mike"ta ne kadar iyi bir striptizci olabileceğini gösterdi. Scorsese'nin "The Wolf of Street"inde DiCaprio'ya "kurt" olmayı öğreten broker tiplemesiyle kısa bir süre göründü ancak şimdiden göğsüne vurarak söylediği şarkı akıllarda yer etti. Ve bu yıl rol aldığı "Dallas Buyers Club". 21 kilo kaybetti aktör bu rol için. Sadece verdiği kiloyla göstermiyor role kendini adadığını. Aids'e yakalanan Ron Woodroof'un hayatından esinlenilen filmde harika bir portre çiziyor. 30 gün ömür biçilen Woodroof kendi doğal yöntemleriyle 2191 gün yaşamayı başardı. Hem duygusal hem de fiziksel olarak çok ağır olan bu rolü çok az aktör bu derece başarılı resmedebilir. Film 6 dalda Oscar'a aday gösterildi ve McConaughey En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülü alabilir. Altın Küre başta olmak üzere bu dalda pek çok festivalden ödül aldığını hatırlatalım.

2014'te iki projeyle karşımıza çıkacak aktör. İlki bir kez daha Woody Harrelson'la başrolü paylaştığı mini dizi "True Detective". İlk üç bölümünü izleme şansı bulduğum yapımın en iyi seri katil hikayelerinden birisi olacağını söylemeliyim. Dizideki seri katil portresi ve peşindeki detektifler son derece gerçekçi resmedilmiş.



Kasım'a kadar beklememiz gereken film ise şimdiden yılın en merak edilen yapımlarının başında geliyor. Christopher Nolan'ın yönettiği "Intersstellar"da (Yıldızlararası) insanoğlu bir solucan deliği keşfediyor ve bir grup kaşif solucan deliğinin öbür tarafında ne olduğunu keşfetmek için, insanlık tarihinin en büyük yolculuğuna hazırlanıyor. Aktör filmde Anne Hathaway ve Jessica Chastain'le oynayacak. Filmin diğer oyuncuları arasında Casey Affleck, Topher Grace ve Michael Caine var. Özellikle evlendikten sonra yer aldığı projeler ve oyunculuğunda gösterdiği gelişim evliliğin aktöre yaradığını gösteriyor. 40'ından sonra ikinci baharını yaşayan aktörün önümüzdeki yıllarda da iyi projelerde yer alacağını düşünüyoruz. Aktör geçtiğimiz yıl kendisini ünlü yapan rolü Wooderson'ı "Butch Walker And The Black Widows"un "Synthesizers" adlı videosunda bir kez daha canlandırdı. Yazıyı bu videoyla bitirelim istedim.       

1 yorum:

  1. İyi günler,

    Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) olarak dijital ortamda kaliteli içerik üreten içerik yaratıcılarının sesini geniş kitlelere duyurmak amacıyla bir platform kuruyoruz. Sitenizde yer alan kaliteli içeriğiniz sebebiyle bu platformda sizinle de işbirliği yapmak istiyoruz. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak üzere size ulaşabileceğimiz elektronik posta adresiniz ve iletişim bilgilerinizi blog ismiyle birlikte bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.


    Görüşmek üzere.

    T.C. Başbakanlık BYEGM

    www.facebook.com/BBYEGM
    twitter.com/byegm

    email:portal@byegm.gov.tr

    YanıtlaSil

Trailer Addict- Movie Trailers