24 Şubat 2013 Pazar

Sinebilge'nin Oscar Tahminleri

Bu yıl sıkıcı olabileceği kadar tahminlerin tutmaması dahilinde iyi bir tören izleyebiliriz. Tahminlerin tutmaması dememin sebebi, ödülleri Argo'nun toplamaması ihtimali. Argo, Oscar öncesi hemen her törende diğer filmlere fark attı çünkü. Elbette bu ödül veren kuruluşların da Amerikalı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Lakin ciddi anlamda Oscar'a aday olan ve favori gösterilen Argo, Lincoln ve Zero Dark Thirty, bırakın En İyi Film adaylığını, o kadar "normal" seyirde filmler ki. Bu yılki tören bu açıdan da farklı bir önem teşkil ediyor. Akademi daha önce birçok kez milliyetçi politikalar izlemiş, son birkaç yılda ise yurtdışından ya da bağımsız filmlere de şans tanıyarak durumu bir nebze eşitlemeye çalışmıştı. Bu akşam ise küresel anlamda bir sınav verecek Akademi. Eğer Argo ödülleri toplarsa, dünyanın geri kalanında Oscar prestij kaybedecek. Elbette bu prestij kaybı, eğri oturup doğru konuşmak gerekirse vız gelir tırıs gider Hollywood'a ve kalıplaşmış Amerikan bakış açısına. Seneye yine milyonlarca insan, ekranlarının başına oturup töreni izlemeye devam edecek hiç şüphesiz. Sinema adına en büyük törenin hala entelektüel bakış açısına sahip olamaması durumu sinemaseverin canını asıl sıkan. Hani aday olan diğer filmlere baktığımızda, Amour dışında yine Amerikan menşeli filmlerin ödül töreninde hakkı olanı almasını istiyoruz. Biraz önce dediğim gibi entelektüel anlamda ödüllendirilmesi ve desteklenmesi gereken işler, yazının başında yazdığım üç milliyetçi ve politik filmin dışındaki yapımlar olan Amour, Silver Linings Playbook, Beasts of the Southern Wild, Life of Pi ve hatta Django Unchained. Ancak çok büyük ihtimalle -umarım yanılırım- aday oldukları dallarda başarılı olamayacaklar; Silver Linings Playbook dışında. Daha fazla uzatmadan ödüller kimlere gidecek; tahminlerimizi ve sebeplerini yazalım.

Film: 

Kazanacak: Argo

Kazanmalı: Silver Linings Playbook

Kazanabilir: Lincoln

Oscar tarihinde En İyi Film ödülünü alıp En İyi Yönetmen ödülünü almayan çok az film var. Üstelik Ben Affleck En İyi Yönetmen ödülüne aday bile değil. Yine de Argo bu sebepten de nemalanarak En İyi Film'i alacak gibi görünüyor. Elbette siyasi olacak bu kararın karşısında ise David O. Russell'ın gerçekten iyi olan filmi "Silver Linings Playbook"un sürpriz yapmasını umuyoruz. Bir diğer denklem ise "Lincoln" ve Akademi tarafından çok sevilen Spielberg'ün iki ana ödülü alabilecek olması. Ancak bu epey kötü bir tat bırakacaktır Amerika dışında.

Yönetmen:

Kazanacak: Michael Haneke - Amour

Kazanmalı: Michael Haneke

Kazanabilir: Steven Spielberg - Lincoln

En İyi Film ödülünü "Argo"nun alacağı bir törende Yönetmen ödülünü ise Spielberg kazanabilir muhtemel şekilde. "Lincoln" gerçekten iyi yönetilmiş bir film olmasına karşılık o kadar Oscar için yapılmış bir film ki bu durum belki de antipati yaratabilir. Ödülün hakkı ve asıl tahminimiz ise Akademi'nin de artık Haneke gibi bir ismi yine oldukça başarılı şekilde yönettiği işiyle ödüllendirmesi gerektiği yönünde.

Kadın Oyuncu: 

Kazanacak: Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook

Kazanmalı: Jennifer Lawrence

Kazanabilir: Emmanuelle Riva

Bu dalda çok rekabet yaşanacağını düşünmüyorum. Lawrence gibi genç bir oyuncu kısa zamanda hem oyunculuk anlamında rüştünü ispatladı hem de bütün dünyada çok sevilen bir oyuncu olmayı başardı. Filmdeki performansı ise inandırıcı olmasının yanı sıra kendi kalitesini de gösterdiği bir rol oldu. Emmanuelle Riva da üstün bir oyunculuk sergiledi "Amour"da. Küçük de olsa bir ihtimal ödülü kazanabilir.

Erkek Oyuncu: 

Kazanacak: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Kazanmalı: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Kazanabilir: Daniel Day-Lewis - Lincoln

Bu dalda şüpheye mahal yok hiç şüphesiz. Hemen bütün dünyada pek çok forum ve kanalda herkesin ortak favorisi bu büyük oyuncu. Filmin tanıtım süreci için yapılan röportajları izlediğimde, aktör hala hiç görmediği ve duymadığı Lincoln gibi konuşuyor ve davranıyordu; aynı şefkatli ve kararlı ses tonuyla. Joaquin Phoenix içinse aktörle aynı yıl aday olması büyük şanssızlık. Zira O da döktürüyor "The Master"da. Bir bakıma da bu daldaki oyuncuların beşi birden ödül alsa kimse sesini çıkarmazdı sanıyorum.

Yardımcı Kadın Oyuncu: 

Kazanacak: Anne Hathaway - Les Misérables

Kazanmalı: Anne Hathaway - Les Misérables

Kazanabilir: Sally Field - Lincoln

O çok sevilen komşu kızı aldı başını yürüdü; zamanında örnek aldığı birçok kadın oyuncuyu bir bir geride bıraktı yeteneğiyle. Güzel olan sesini ve drama yeteneğini de gösterebildiği bu rolü ezelden beri istiyordu ve sonunda muradına erdi. Akademi de hakkını verecektir oyuncunun. O'nun dışındaki aday olan diğer oyuncuların rolleri de sergilediği rolün yanına yaklaşamayacağı cinsten üstelik.

Yardımcı Erkek Oyuncu: 

Kazanacak: Robert De Niro - Silver Linings Playbook

Kazanmalı: Robert De Niro - Silver Linings Playbook

Kazanabilir: Tommy Lee Jones - Lincoln

Her ne kadar özellikle Amerikalı pek çok film eleştirmeni bu dalda "Argo"daki Alan Arkin'e şans verseler de hiç sanmıyorum ki Arkin ödülü kucaklasın. Ya da filmleri hangi gözle izliyorlar bilemiyorum ama De Niro, uzun yıllardan beri o içindeki gerçek yeteneği "Silver Linings Playbook"da konuşturuyor. Hatta ben bu ödülde de rakipsiz olduğunu düşünüyordum dediğim gibi birkaç Hollywood'lu arkadaşın yazılarını görene kadar. Tommy Lee Jones'un iki sahnedeki klasik çıkışlarına ve yeteneğine alışığız ama kendi oğlu otistik olan De Niro'nun sorunlu bir adamın babası olarak, ağır bir rolü bu kadar iyi ve duygu yükleyerek oynamasının ödülsüz kalmamasını umuyoruz.

Özgün Senaryo: 

Kazanacak: Amour- Michael Haneke

Kazanmalı: Moonrise Kingdom - Wes Anderson&Roman Coppola

Kazanabilir: Django Unchained - Quentin Tarantino

Özgün Senaryoda yine Haneke ön plana çıkıyor her ne kadar "Moonrise Kingdom"ın hakkı yenecek olsa da. Hollywood böyle filmleri sevemedi, sevemiyor. Diğer yandan Tarantino bir ihtimal alabilir ancak O'nun senaryosu da pek özgün değil açıkçası. Hatırlatmak gerekirse "Inglorious Bastards" kızılderililer ve beyazlar arasında geçecekti ancak daha sonra 2. Dünya Savaşı'na uyarlandı. Tarantino da western tarzı intikam hikayesini siyahlarla beyazlar olarak önümüze sundu.

Uyarlama Senaryo: 

Kazanacak: Argo - Chris Terrio

Kazanmalı: Silver Linings Playbook - David O. Russell

Kazanabilir: Silver Linings Playbook - David O. Russell

Hakkının yeneceğini düşündüğüm bir diğer dal da uyarlama senaryo ve Russell'ın oldukça başarılı uyarlaması. Yine de "vay efendim öcü İran'dan kaçışın hikayesi çok iyi yazılmış" diyecek çok kişi var Akademi'de. Bu açıdan yine sanmıyorum Silver Linings Playbook bu daldan da ödül kazansın.

Animasyon: 

Kazanacak: Brave

Kazanmalı: Paranorman

Kazanabilir: Frankenweenie

Brave şaşalı görüntülerinin ötesinde çok klişe bir öyküyle karşımıza çıkıyor ama çok büyük ihtimalle ödülü alacak. Bunun dışında yılın asıl sürprizi stop-motion bir animasyon olan ve esprileriyle gönlümüzü çokça kazanana "Paranorman"dı. "Hem büyüklere hem küçüklere" sıralaması belki de kalbimizi kazanan noktası.

Yabancı Film:

Kazanacak: Amour

Kazanmalı: Amour

Kazanabilir: Kon-Tiki

Aslında kazanabilir kısmında kendimize torpil yaptık. Amour ödülü kazanacak elbette ama "Kon-Tiki" yılın en iyi filmlerinden birisiydi. Macera dolu hikayesi bir yana görsel öğeleri de kimi sahnelerde çok keyif veriyordu izleyiciye.

Müzik:

Kazanacak: Life of Pi

Kazanmalı: Life of Pi

Kazanabilir: Skyfall

"Life of Pi" tam bir şölendi; her anlamda. CGI teknolojisiyle kimi yerlerde insanın başını döndürmesi bir yana, zengin müziğiyle de görselliğini her karede destekledi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Trailer Addict- Movie Trailers